15 minuter träning är bättre än inga

2 september, 2016

Idag har jag jobbat hemifrån, och hade någon slags filosofi om att jag skulle hinna med en massa saker. Plocka bär lite snabbt på lunchen, klippa gräset och träna efter. Mhm, det gick ju bra. Hade telefonmöte både innan och efter lunch, massa mail att svara på och som vanligt kommer jag på 100 grejer jag ska göra och blir som effektivast när jag ”får gå hem”. Det är ju just det, jobbar alltid sämst när jag ”måste” göra saker, liksom blockerar mitt tänkande. Om jag ”vill” göra saker då jädrar händer det grejer. Typisk entreprenörssjäl vill jag tro. Så ja, det blev ett sent arbetspass istället. Eller sent och sent, men senare än det var tänkt.

Så när jag väl var klar hade jag max 15 minuter på mig att träna innan det var dags att duscha och gå över till grannarna för lite middag (I know, sjukt vuxet). Igår blev jag tipsad om en app Sworkit som jag tänkte verkade komma bra till pass just när det var dåligt med tid.

Sworkit - 15 minuter träningSå jag ställde in den på 15 minuter, var någon default inställning på ”beginner” men tänkte att det var bra att börja så och sen körde jag igång. 15 minuter – cardio, styrka, rörlighet. I gratisversionen ingår 17 olika övningar, allt från jumping jacks, armhävningar till klapp över huvudet. Jag gjorde några av övningarna lite mer avancerat än appen ville – bytte till exempel ut klapp över huvudet  till Jumping jacks, och armhävningar mot vägg mot vanliga armhävningar. Men överlag var det riktigt bra övningar.

Sworkit olika inställningar
Med Sworkit kan du ställa in olika träningspass, styrka, cardio, yoga eller stretching. Eller ladda ner någon av de andra Sworkit apparna (fanns en hel drös i appstore) som armar-, eller benfokus. Jag har prövat många träningsappar men liksom alltid tyckt att det blir lite för avancerat. Man ska läsa exakt hur man ska göra övningen, man ska ha musik någon annanstans och sen ska man komma ihåg övningen under tiden. Sworkit har faktiskt riktigt bra små filmsnuttar eller gif:ar som visar precis och tydligt hur varje övning ska gå till och som går hela tiden under passet. Det gör att man inte behöver kunna exakt vad en jumping jack är för något, för de visar det! Superbra verkligen. Nu hoppas jag att jag faktiskt kör lite mer med det här.

Efter 15 minuter, inklusive några 30 sekundersvilor som ingick i träningen så var jag helt slut!

Genomsvettig och nöjd

Genomsvettig och nöjd var det dags för duschen och middag hos grannarna (vilken var mycket trevlig!). Något jag har lärt mig det senaste åren är, precis som det alltid sägs, att jag har inte tid är varje latmasks favoritursäkt. Inklusive min egen många gånger. Men jo, man har faktiskt tid. 15 minuter + 10 minuter dusch HAR du tid med. De där minuterna har man lagt på instagram, facebook, skräppost eller dagens tidning. Eller ser du mycket på TV har du en uppsjö av minuter att hämta där!

Ett bra pass på 15 minuter kan göra en sjukt trött. Men jag tycker att det är svårt att motivera mig själv, eller mest inspirera mig själv, att komma på vad jag ska göra för hemmaträning. Så Sworkit, eller någon annan träningsapp eller onlinetjänst (kanske Yogobe om du gillar yoga) tycker jag är grymt för att faktiskt få arslet ut vagnen och göra något. Och du – du bestämmer hur du ska göra övningarna – lättare eller tyngre än de visas. Utmana dig själv, det är trots allt bara 15 minuter träning, eller 5 om du nu bara har det!

Kör hårt! Nu är det helg!

1

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.