You’ve gotta fight for your rights – Internationella kvinnodagen

8 mars, 2017

Det må ha blivit jävligt mycket bättre sen mormor föddes, men vi har långt kvar till ett jämställt samhälle. Och då kära vänner, bor vi ändå i Sverige.

Vi behöver inte bära burka, ledas av Mr Trump eller gifta oss när vi är 12 år. Vi ska vara jävligt tacksamma. Samtidigt ska vi inte vara ett dugg jädra tacksamma. För vi lever fortfarande i en värld där det där berömda glasstaket finns tydligt kvar. Där män fortfarande känner sig utmanade och rädda för oss kvinnor. Med det menar jag att det fortfarande inte är naturligt att en ”tjej berättar för dig vad du ska göra”. För att inte tala om att vi jobbar gratis två månader om året – baserat på löneskillnader mellan kvinnor och män. (Källa Metro/EU-kommisionen). Det är ju inte direkt jämställt!

Jämställdhet. Att kvinnor och män ska behandlas lika. Att pojkar ska få gråta och tjejer gilla motorcyklar. Att din chef kan vara en kvinna likväl som en man. Att köra som en kärring och slåss som en tjej inte innebär något dåligt. Om du inte sett den här reklamfilmen från Always – gör det! Den är ganska spot on! 

Vi kvinnor måste fortfarande göra lite extra. Duktig flicka är lika mycket på tapeten idag som igår. För idag ska vi städa huset, laga maten och ta hand om barnen, precis som förr. Men idag ska vi också sitta i ledningsgruppen, vara med på Crossfit Games, instagramma snyggaste långkoket i stan och vara lite skarpare på sökmotoroptimering än våra manliga kollegor. Och sen undrar vi varför är stressade.

Såklart kommer det ner till att var och en tar sitt eget ansvar för sin hälsa. Sen har många av oss underbara män vid vår sida som både VAB:ar och dammsuger huset. Och visst finns de, de där manliga cheferna som ser till att få kvinnor i styrelserna.

Men vi kvinnor måste lära oss att vara snälla mot varandra. Vi börjar bli bättre. Facebook gruppen Heja Livet! är ett underbart exempel, där nästan 30 000 kvinnor pushar varandra till att lyckas i livet, oavsett vad det gäller. Men vi måste alla tänka på det här. Jag försöker göra det dagligen. För det är lätt att se andra kvinnor som konkurrenter. Men om inte vi hjälper varandra. Vem ska göra det då? Vi måste hålla varandra om ryggen. Strida för lika rättigheter och fortsätta ha skinn på näsan och ta för oss. För ingen kommer göra det åt oss. Och vi har en skyldighet att ta den plats vi förtjänar – för alla kvinnor före oss som stridit för vår rösträtt och de rättigheter som vi faktiskt har idag. Och en skyldighet att använda oss av den frihet vi har i Sverige – för alla de kvinnor som inte har den i andra länder.

Vi – vi i Sverige – här i vårt inte så jämställda samhälle – som ändå är ledande i världen. Vi måste slåss för att jämställdhet inte ska behöva diskuteras. Att internationella kvinnodagen ska verka ologisk eftersom lika rättigheter är en självklarhet. Vi måste kämpa för de. Varje dag. I alla små saker vi gör. På det sättet som vi själva kan. Vi behöver inte bränna BH:ar och gå i demonstrationer. Men vi kan sträcka ut en hand till en kvinnlig kollega eller vän – för tillsammans är vi starka!

Here’s to strong women! May we know them, may we be them, may we raise them!

You've gotta fight for your rights - Internationella kvinnodagen

0

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Vad är internationella kvinnodagen? - DaysbyJuDaysbyJu 9 mars, 2018 at 20:00

    […] Annan läsning: You’ve gotta fight for your rights – Internationella kvinnodagen 2017 […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.