Vinterlöpning – det är inte så svårt att komma igång

9 februari, 2017

Tidigare år har jag aldrig sprungit på vintern. Vinterlöpning har liksom inte känts som min grej, verkat för kallt och inte alls bra för astman. Och vad ska man egentligen ha på sig. Och är det inte extremt halt.

Jag måste ju erkänna att en hel del sitter i dubbskorna. Men! Bara införskaffandet av dubbskor betyder ju att jag faktiskt sökte efter vinterlöpningen själv. Att jag ville ut och springa. För även om jag inte sprungit mycket det senaste åren, så har jag ändå alltid hållit igång. Nu med avsaknad av ett boxningsgym nära och ett vanligt gym, så är löpningen den enklaste att tillgå. För om löparskor gör löpning till en materialsport, vad är då inte gymträning?

Vinterlöpning - det är inte så svårt att komma igång 1

Så sagt och gjort snörade jag på mig skorna idag och tog min första runda på snöigt underlag. Tidigare har det bara varit is från tidigare smält snö. Idag var det vinterväglag. Och återigen, skorna satt som en smäck! Ger sån trygghet i löpsteget då. Att springa på vintern och parera och hela tiden vara rädd för att trilla är liksom inget kul.

Så för vinterlöpning (vid några minusgrader/några plusgrader) tycker jag att du behöver:

  • Dubbskor (eller vanliga löparskor med broddar)
  • En tunnare mössa (det mesta av värmen försvinner genom huvudet!)
  • En bandana, runt halsen för att behålla värmen i tröjan/jackan
  • En vindjacka modell kraftigare (själv använder jag en Gore-tex fleece, fungerar säkert med tunnare men jag tycker det blir för kallt när man börjar och då drar jag mig för att ta mig ut.)
  • En långärmad tröja/t-shirt under vindjackan
  • Vanliga långa löpartights fungerar utmärkt (köp en modell tjockare om du lätt fryser)
  • Fingervantar (själv kör jag på barnvarianten i bomull, fungerar utmärkt)

Springer du resten av året och är utomhus på vintern i övrigt så har du säkert redan det mesta av det där. Ta det du har! Gör det inte mer komplicerat än det är.

Vinterlöpning - det är inte så svårt att komma igång

Passade på att köra lite kvällsjobb idag, för att ha möjlighet att ta ett kortare avbrott under eftermiddagen för en löptur. Så värt att få lite ljus i ansiktet och frisk luft. Frisk luft är nog det jag saknar mest med att pendla, vardagsmotionen och utomhustiden jag fick fram och tillbaka till jobbet är ju liksom borta nu. Men ett löppass mitt i veckan var ju svårt att få till på vintern även i Stockholm. Så jag är nöjd.

Och hörrni – imorgon är det fredag! Helgens planer? Skruva garderober och fira moster som fyller år.
Själv då?

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.