Veckans Yey och Veckans Nay – Sommarväder, sim-lycka och skogsbrand

18 juni, 2017

Veckans Yey – Sommarväder och sim-lycka

Plötsligt verkade det som att sommaren bestämde sig för att ta sig tillbaka till Sverige. Yey säger så klart jag och troligen 98% av Sveriges befolkning. Men de andra 2 procenten kan vara lugna, midsommar ligger runt hörnet och innebär ju som alla vet garanterat regn och låga temperaturer. Det enda som inte går att garantera är hur mycket regn det väntas komma och exakt hur kallt det blir!

Jag måste ju i ärlighetens namn säga att jag ibland suckar över livet på landet i kontrast till att ha allting precis runt hörnet. Så som jag bott alla andra 28 år. Men sådana här veckor vet jag precis varför det är värt massa timmar i bilen och halvkalla pizzor. Att en måndagkväll hoppa i våtdräkten efter jobbet, gå 3 minuter ner till sjön och simma medans solen går ner det är det inte mycket som slår.

Inte heller att avrunda en lördagskväll med simning i spegelblankt vatten och med solen fortfarande uppe fastän klockan var efter 21. Helt underbart.

Rent simmässigt märker jag också att det går framåt. Försökt från början att crawla i ”tre takt” alltså andas på varannan sida. Men det resulterade liksom i typ andnöd eftersom luften var slut mycket tidigare än jag hade lyckats ta tre armtag. Fick tips från kusinen, med massa års simmande i bagaget, att strunta i hur man ”ska göra” och istället andas på samma sida. Det gjorde livet grymt mycket enklare och jag kunde istället fokusera på rörelsen och att få till ett vettigt sätt att andas. Samtidigt som man måste se till att hålla rätt kurs. Så igår när jag simmade så kände jag att det var rätt lugnt med mängden luft jag hade kvar efter två armtag och gav mig på att försöka andas på varannan sida istället.

Till att börja med var det fortfarande jättejobbigt och luften tog slut. Men efter att ha dragit ned kraften för att istället fokusera på rörelsen så hittade jag rätt takt i utblåsningen av luft. Helt plötsligt blev inte ”tre-takten” alls så jobbig som den var i början. Kändes riktigt skoj! Nu ska det bara till att orka få lite kraft i rörelserna och fortfarande ha luft kvar. Men det är snarare en vanesak. Läste boken ”Otroligt högt och Extremt djupt” av Annelie Pompe för några veckor sedan och vem som helst kan lära sig att hålla andan flera minuter med bara lite träning. Så det är väl bara att börja nöta helt enkelt.

Veckans Yey - Sommarväder och sim-lycka

Veckans Nay – Skogsbrand i Portugal

Först och främst – det är hemskt att folk omkommit i en skogsbrand och det är hemskt för alla som är drabbade. Sen, väldigt långt ned på listan över folk det är synd om, kommer jag eftersom jag har en resa bokad till Portugal på söndag. Jag håller tummar och tår att de lyckas få skogsbranden under kontroll tills dess. Branden är så vitt jag kan förstå inte alls långt utanför Lissabon, så risken är ju att det inte blir någon resa om branden fortfarande härjar. Men för alla inblandade hoppas jag verkligen att de får elden under kontroll omgående.

Jag och Daniel befann oss i Blue Mountains i Australien bara dagarna före det härjade en stor okontrollerad skogsbrand där också 2013. Det var verkligen snustorrt i markerna och redan då var man extremt försiktig och all typ av eld och glöd var förbjuden. Läskigt ändå att en t.ex. en cigarettfimp kan orsaka sådana förödande katastrofer. Det visar på något sätt tydligt hur små vi människor egentligen är i jämförelse med naturkrafterna.

Veckans Nay - Skogsbrand i Portugal

Värmen vid en kontrollerad Maj-brasa ger en känsla för hur otroligt hett det måste bli när en hel skog står i lågor!

0

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Preppar och peppar inför Sim-boost - DaysbyJuDaysbyJu 12 oktober, 2017 at 22:31

    […] efter jobbet, eller under lunchen och hålla uppe simningen även när det är off-season för utomhus simning. Eller kanske luska fram ytterligare några lediga dagar och åka någonstans där man kan simma. […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.