Julpyssel med lussebullar och vörtlimpa

4 december, 2016

Hej från tomteverkstaden!

Idag tog jag in förstärkning och har julpysslat med bakning av lussebullar special och av vörtlimpor. Det är nämligen så att mammas vörtlimpor är oslagbara. De som finns i affären är liksom bara fluff-fluff. De här är något att bita i. Även om vi inte snackar fullkornsbröd och fröer, men för att vara vörtlimpa liksom! Den här blir krispig på ytan och lagom kompakt i mitten. Som sig bör med russin. Men i år experimenterade vi lite och den fick även innehålla tranbär. Vörtlimpa med julskinka, kan vara typ det godaste som finns!

Untitled

Då vörtlimpan både ska jäsa två gånger och stå i ugnen en timme, så varvade vi det bakandet med bakande av lussebullar. Men eftersom vanliga lussebullar har en tendens att vara småtorra och i ärlighetens namn inte allt för goda. Även om det nu hör till traditionerna att äta några till Lucia (till skillnad från kladdkakans-dag känns Lussebullar på Lucia mer förankrat i historien.) Men, to get to the point, så hade jag beställt bakande av lussebullar-special. Det är lussebullar med kardemumma och apelsinmarmelad. Mycket godare, mycket saftigare, och mycket kletigare att baka.

Untitled

Kanske inte de mest fotogeniska bullarna. Men smaken, den mina vänner, är det inget fel på!

Inte heller slutresultatet kund man klaga på! Med Norrskensthé i muggen, en nybakt lussebulle och en hembakad vörtlimpa med skinka och senap till kvällsfikat så kändes julen lite närmare. Det luktade dessutom underbart i huset!

Untitled

Utöver bakandet hann vi även med lite blomsterarrangemang alá julversion. Då jag likt allting annat (om du frågar mina vänner) är allergisk mot massa julblommor till exempel julstjärnor och hyacinter är det inte så lätt att få ihop något juligt. Men jag tog hjälp av blomsterexperten Lundstedt och fick en utmärkt finns vas med amaryllis, en En och fina små röda blommor av oklart slag.

Untitled

Så nu är vi lite mer redo för julen här! Bara pepparkakor, kanske lite julgodis och mycket mycket mer julgröt som saknas. Och en gran så klart! Och julskinka, och paket och… okej då jag har lite julpyssel kvar att ordna. Men nu, nu känns det som julen närmar sig. Lite mer snö kan jag ju passa på att önska mig också!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.