Internationella Kvinnodagen – om att fightas

8 mars, 2020
Keep fighting - internationella kvinnodagen

Idag är det Internationella kvinnodagen. Säg absolut inte grattis, dundrar internet!

Anledningen uppges vara att det absolut inte är något positivt med att en sådan här dag behövs. En dag för kvinnorna. Personligen tycker jag det så mycket bättre med ett grattis på internationella kvinnodagen än ingen uppmärksamhet alls. Visst vi kanske inte ska fira att samhället inte är jämställt. Men vi borde fira att vi kommit så mycket längre än för 50 år sedan.

Vi borde fira att vi bor i Sverige där livet för oss kvinnor, frankly, är ganska mycket lättare än i många andra länder. Med det sagt borde vi inte lägga ner plakaten, stridsyxorna eller hashtagsen. Det faktum att vi befinner oss i ett av världens mest jämställda länder göra att vi kan leda kampen. Inspirera, informera och utveckla.

Behåll eller skaffa dig skinn på näsan

Jag har dragit den här anekdoten många gånger: Den gången jag upplyste en äldre tysk herre att jag tyckte hans åsikt var käpprätt åt skogen. Platsen var Lausitz, Tyskland. Året var 2010. Jag var projektledare för Team Baldos som var på plats för att tävla med vår etanolbil. Så här tio år senare (!) kommer jag inte i detalj ihåg omständigheterna. Men det var något angående att han inte tyckte vår bil levde upp till reglerna för banan, eller att vi inte skulle få en extra provkörning fast de själva strulat till den första omgången. Hur som helst upplyste jag honom om anledningarna till att vi hade rätt och han hade fel – sakligt.

Han var en äldre man, jag var ung och dessutom kvinna. Han försökte minst sagt döda mig med blicken. Han skulle nog tilltalas med något i stil med Kära herr XX medan jag körde stenhårt på Du. Ja, det uppskattades inget vidare (kalla det kulturkrock om du vill). Men när vårt teams äldre professor – en man med vitt hår och betydligt fler årsringar än mig kom och upplyste honom om exakt samma sak. Ja, då var det inte längre ett problem. Självklart hade vi rätt, förkunnade han.

Det är därför vi måste fortsätta slåss för kvinnliga rättigheter. Säger man samma sak ska det baske mig betyda och leda till samma sak också. Oavsett om du är 22år och kvinna eller 65år och man.

Var inte rädd att be om hjälp

Att ha skinn på näsan och stå upp för kvinnliga rättigheter behöver inte alls vara liktydigt med att inte gilla män. Jag om någon borde veta som i hela mitt liv omgett mig av mer män än kvinnor. Idag har vi fortfarande en bra bit kvar att gå och även om näringslivet sakta men säkert fylls med smarta och starka kvinnor så skadar det inte att be om hjälp från män (eller kvinnor). Männen är helt enkelt fler på många håll och många hjälper mer än gärna till om du frågar. Säg vad och var du vill och hur du behöver hjälp så ska vi nog lyckas uppnå det där helt jämställda samhället en vacker dag. Tills dess – keep fighting!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.