Fiskspa för fötterna

18 mars, 2020
Fiskspa i Strömstad

Fiskspa, vad är det för påhitt egentligen! Lite så har mina tankar gått när jag sett fiskspa på diverse platser runt om i världen. Från närmaste varuhusets skönhetsavdelning, till Yassuargis Spa eller andra mer avlägsna destinationer. Den här gången var det fiskspat på Strömstad Spa som fångade min uppmärksamhet.

Drop in på fiskspa

När alla andra gav sig in för flera timmar i spaavdelningen på söndagförmiddag valde jag och Daniel att istället ta oss till deras fiskspa. Fiskspat ligger med utsikt över loungeavdelningen och genom fönstrena skymtade marinan utanför.

För att gå på fiskspa behövdes varken bikini eller ombyte utan vi kavlade upp byxorna och stack ner fossingarna i de kvadratiska akvarierna. Men först hade vi fått fylla på glasen med vatten och tagit någon frukt om vi ville (men vi var rätt så nöjda efter en ordentlig hotellfrukost med våfflor!).

Jag hade förväntat mig att fiskarna i akvariet, likt fiskarna i Hjälmaren skulle bli lite rädda när man satte ner fötterna och sedan sakta våga sig tillbaka för att kanske nafsa lite på tårna. Men nej. Det var mer som ett gäng hungriga pirayor i miniformat som direkt attackerade och glupskt började käka på fötterna. Dock är de flesta små som neontetror, medans några är betydligt större men alla saknar tänder och det känns snarare som att stoppa ner fötterna i ett lätt bubblande vatten. Hon som instruerade oss sa att det kändes som att stoppa ner fötterna i Champagne – men jag brukar inte göra det så ofta så kan inte riktigt uttala mig om saken. Men om jag får gissa hur det känns att stoppa ner fötterna i Champagne så hade jag nog gissat ungefär som fiskspa.

Släta fötter och kittlande fiskar

Jag har troligen världens mest kittliga pojkvän när det handlar om just fötterna. (Vi kan ju prata om det där tillfället när han typ knockade mig med knät in i min haka när jag råkade komma åt han fot – en annan gång.) Men han lovade att sitta de där 20 minuterna i fiskspat med mig så länge jag stod för kostnaden. Och vad gör man inte för lite quality time liksom!

Det är verkligen en konstig känsla när man först stoppar ner fötterna i akvariet. Men det går fort över och blir snabbt en skön känsla. Lugnande med små fiskar som simmar runt fötterna och ger en pirrig känsla när det knaprar/suger bort döda hudceller. Efter 20 minuter var det dags att ta upp fötterna. Då var de lena och fina. Viss var inte alla förhårdnader borta – det är ju ändå maratonfötter som vi pratar om. Men de hade blivit lenare och mjukare. Och även sambon tyckte det var skönt! Så jag rekommenderar dig att pröva om du får möjlighet. Lite som yoga för själen.

Ur ett etiskt perspektiv har nog fiskarna det inte sämre i ett fiskspa än i ett akvarium, då själva spalådorna/akvariet är rätt stort. (Speciellt i jämförelse med hemska guldfiskskålar!). Tas de väl omhand av ägarna så lever de nog ett gott akvarieliv.

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.