Ingen oavsett företag eller vardagsintressen lär ha undgått hållbarhets hypen de senaste åren. Men samtidigt är det skrämmande hur många som missat kärnan i den. Som fortfarande ser en hållbar livsstil som ”en fluga” och som ruskar lite på huvudet när man säger sopsortering. Tyvärr är det enligt min uppfattning ofta de medelålders gubbarna som gör detta. Och vilka är det som främst styr näringslivet i Sverige. Jo de medelålders gubbarna.
Men nu är det en ny generation påväg ut i arbetslivet. Ett gäng som är födda in i sopsortering, miljötänk och koldioxidutsläppens baksida. Ett gäng som tycker att äta vegetariskt inte är konstigare än att vara gay, eller att ekologiskt är lika naturligt som 4G. Ett gäng med en helt annan världsbild än de medelåldersgubbarna. Och det är precis vad vi behöver!
Idag har jag gjort ”Hållbarhetsresan” (av The Natural Step) för andra gången på jobbet. Axel Johnson koncernen har alltid värnat om individen och samhället. En kvinnlig touch kanske. Och nu är hållbarhet högst upp på agendan. Nu måste vi få med oss även de medelåldersgubbarna. För alla kan vi göra något. Till exempel köpa ekologiskt och fairtrade märkt kaffe, för de påverkar på så många sätt i den ”hållbara näringskedjan”. Men får vi dessutom med oss näringslivet och ”pengarna” det är först då vi kan göra de riktigt stora skillnaderna.
En del i ”hållbarhetsresan” lyfter fram den ekonomiska delen av hållbarhet. Som Tesla som faktiskt satsat på ett varumärke som bygger på en mer hållbar fordonsflotta än dagens, men som ändå har potential att tjäna multum på det. För hållbarhet behöver inte vara något enbart dyrt, hållbart kan vara business. En business som gynnar både affärsmannen, kunden och ”generations to come”. Och glöm inte att hållbarhet handlar om både ekonomi, samhället och naturen – inklusive individen som befinner sig mitt i detta. Hållbart är just det – hållbart på sikt.
Jag hoppas att min generation och den generationen som börjar jobba nu verkligen har möjligheten att påverka utvecklingen i världen. För att det går. För att vi måste!
0
No Comments