Att vara kvällspigg

24 juli, 2015

Nu är jag tillbaka igen – sådär några minuter i tolv på kvällen. När det är släckt i grannarnas fönster, sambon sover och alla saker som för oväsen är förbjudna att göra i en lägenhet. Alla pratar om hur ”bra det är att vara morgonpigg” och ”hur mycket man hinner uträtta under dagen”. Men allting handlar ju egentligen bara om när man lägger dessa timmar?

 Idag ska man ju vara så politiskt korrekt – det verkar ju som att det är okej, och verkligen superduktigt, att vara uppe och träna kl 05-07 på morgonen. Det är liksom fitness-eliten och karriäristerna som är uppe då – för som bekant har ju dygnet bara visst antal timmar. Men om man istället är uppe mellan 23-01 så är det helt plötsligt inte alls lika coolt och bra, för ”så ska man ju inte göra”. Och om man kontrar med att istället för att vara uppe och ”sjukt målinriktad” kl 04.00, så går man och lägger sig vid 02 – ja då lyfter folk på ögonbrynen och tycker att ”sömn är faktiskt väldigt viktigt”. Sen är det också så att går jag och lägger mig 02 så är jag inte superhajpad att vara på jobbet klockan 06.30 efter en lätt löparrunda. För den gjorde jag ju faktiskt när du sov – och sen kommer jag till jobbet kl 09 istället. Men det är faktiskt ”ganska slött” och ”visar ju inte riktigt något driv” att dyka upp så sent. När blev en timme bättre än en annan timme? Den som vet det får gärna förklara det för mig. 

Jag vet att evolutionen tar sin tid. Men detta är faktiskt inte en genetisk förändring i vårt DNA utan en inställning som samhället – vi – du – jag och de andra har – en inställning och ett sätt att leva som sitter kvar sen vi var bönder. Korna behövde mjölkas i ottan och det blev mörkt vid 15 på vintern och då såg vi inget. Nej okej – jag köper det – för 100 år sen. Men för att modernisera det hela – SEO-optimeringen behöver inte göras ”fett-tidigt”,  den finns kvar att ta tag i oavsett tid och klockan 15 kan vi faktiskt sätta på LED-lampan. Ja vi har flex-tid – nej det är inte samma sak. Industrin öppnar 07, lunchserveringen är kl 12, passen på gymmet slutar 20 och ICA stänger kl 22. Vi tror att vi anpassat jobb och fritid efter oss  alla. Men face it. Är man morgonpigg så är samhället grymt mycket mer anpassat efter det. Min hjärna är inte vaken kl 07-08-09. Ändå började skolan då, tentorna då, föreläsningarna då och hotellfrukosten då. ”- Du jag skulle jättegärna skriva min tenta kl 21 istället, det går bra va?” (Jag behöver inte ens skriva vilket svar jag skulle få på den önskan). 

Jag tänker inte beskylla någon för ”diskriminering av kvällspigga människor” eller tvinga min arbetsgivare att förlägga morgonmötena senare. Jag vet att vi är två läger – ni som somnar kl 18 och vi som ”måste går och lägga oss” kl 01 fast vi inte är trötta. Vi kommer liksom lite från två olika världar – ni som glatt studsar upp kl 05, klipper gräset, löser korsord, drar till gymmet och serverar grannarna frukost kl 07. Ni som sedan somnar i soffan kl 18, och som på lördagkväll med röda ögon kämpar för att le och se trevliga ut kl 23 och som om ingen petade på er skulle somna i Créme Bruléen innan tolvslaget. Sen finns det vi som försöker leva i er tidszon, som väcks varje morgon av en satans jädra väckarklocksskrän som får oss att känna som om vi sovit  i den där Créme Bruléen ovanpå en bordsskiva, och som om någon som dessutom lagt sömnmedel i kaffet som serverades till – sådär pigga alltså. Men vi släpar oss upp, för att vi måste, knarkar tre koppar kaffe för att inte somna om över tangentbordet, spelar med i ”man är ju så produktiv på morgonen – valsen” som alla med någotslags vettigt liv ju vet är det korrekta. Sen strax innan lunch så börjar faktiskt hjärnan vakna. Man får ”ett långt flow” på en hel timme (om man har tur) innan det är dags för lunch. Och sen är vi så där klassiskt (som drabbar oss alla oavsett pigghet) lite halvslöa efter lunchen, men sen mellan 14 och 16 då jädrar sker det underverk för oss kvällspigga . Men sen är det ju dags att gå hem fast vi liksom är mitt i ett jobb, för man måste ju träna, handla och kanske hämta ungarna innan staden liksom bommar igen för kvällsvilan och så är allting släckt och alla sover efter Bolibompa. Sen börjar det om. Säkert väldigt smidigt om man är morgonpigg! Jobba på morgonen, sova tidigt och hinna med att njuta av ljuset. 

Jag har prövat; att sova tidigt – jag är bara inte trött då. Att gå upp tidigt – jag är alltid trött då. Att träna innan läggdags, att inte träna innan, att dricka Thé, att dricka kaffé, att inte dricka alls. Att sova 8 timmar, att sova 10 timmar (vem hinner det?!) men jag är trött på morgonen. Punkt. Och jag gillar och vara uppe på kvällen. Lugnet och solen som ni morgonpigga pratar om, samma lugn infinner sig på natten – lugnet och mörket.

Kan vi inte bara enas om att det inte är något fel på att vara kvällspigg? Kan det inte få vara okej att vilja arbeta kvällstimmar, även om man inte jobbar nattskift. Kan vi inte nu när gemeneman inte har kor och faktiskt har LED-ledlampor, försöka anpassa oss så att både ni morgonpigga och vi kvällspigga kan trivas med tider. Det kan ju faktiskt bli sjukt bra – ni tränar på morgonen, vi tränar på kvällen (det måste ju finnas kvällspigga instruktörer med), ni handlar kl 08 eller 16 och vi handlar efter Bolibompa eller när ni sover? Vi kan ju liksom köra samhället i skift.

Jag vet att det inte är så lätt. Vi kanske inte kan ha öppet överallt jämnt och arbeta around-the-clock. Men visst vore det smidigt!

Snälla ni morgonpigga människor – nästa gång ni tvingas ta ”ännu ett glas vin” en lördagkväll när ni egentligen bara vill sova. Tänk på oss kvällspigga som är lika trötta som ni är då – varje morgon. Och lika pigga som ni är på morgonen, lika pigga är vi på kvällen. 

❤️

  

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.