Att prata om samma sak, men ändå helt olika

23 juni, 2016

Det slog mig idag hur flera personer, väl insatta i ett ämne kan prata om samma sak, men ändå helt olika.

Vi hade CRM möte idag. Vi snackade Leads. Leads, ganska, eller väldigt vedertaget ord inom marknadsföring. Jag har ändå pluggat marknadsföring och jobbat med det i ett antal år, jag har rätt bra koll på vad ett lead är. Företaget som vi träffade är experter på CRM-system (customer relationship management) de är garanterat också rätt bra på marknadsföring. De har dessutom ett system som till mångt och mycket bygger på leads. 

På en hög nivå var det enkelt, ett lead, helt enkelt en intressant person eller företag som vi ännu inte gjort business med. Men redan här började det krångla till sig för eventuellt kanske det kunde var en person som vi inte gjort business med fast i ett företag som vi gjort business med. Eller kanske en annan avdelning. Eller vänta nu, när var det ett prospect och när var det ett lead? Eller kanske ett opportunity eller en suspect? 

Svinmånga termer och tyvärr lika många definitioner. Googla lead vs prospect och du kommer få många olika definitioner. Lika många som det finns uppfattningar om vad ett CRM är. 

CRM, ofta säljares hatord. Säljare, åtminstone äldre sådana, är ofta livrädda för CRM. Man ser det som kontroll över vad man gör. Inte som en hjälp i sitt arbete. Eller en säkerhet för starka kundrelationer och företaget på sikt. Förhoppningsvis är det delvis en generationsfråga. För mig är ett CRM inte ett val, utan en nödvändig plattform för varje fungerande business av större skala.   Customer relationship management – det viktigaste vi har som bolag, kunden! Utan kunden, fanns det ingen business och utan business inget jobb. Utan kunderna är ”världens bästa produkt” hopplöst meningslös! 

Jag har alltså spenderat dagen med att diskutera flöden och processer i CRM system. Stundtals förvirrat, stundtals glasklart och sen allting däremellan.

Men nu ska hjärnan få ta ledigt – midsommar i sommarstugan väntar!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.