Hur installerar man elbilsladdare?

En relevant fråga när du skaffar elbil – hur installerar man en elbilsladdare? Det är ju nämligen så att snart har det gått en månad med elbil för mig. I samband med nytt jobb blev det även byte av bil. Vissa lider ju av flygskam, jag skulle snarare säga att jag drabbats av en form av pendlings-skam. Om man pendlar Strängnäs-Stockholm flera dagar i veckan får man ihop ett ansenligt antal mil, så är det bara. Det känns därför underbart att numera kunna transportera mig på enbart el, både till och från jobbet.

Elbilsladdare för pendlare

Många som ska skaffa elbil lider av ”räckviddsångest” alltså att de mil bilen kan rulla på en laddning är för få och man är rädd att fastna någonstans halvvägs framme. Men när man som jag pendlar 10 mil enkel väg är det faktiskt en högst relevant fråga. Idag är det inte så många elbilar jag skulle kunna köra på ett vettigt sätt utan att vara helt beroende av fungerande laddning både hemma och på jobbet.

Att ladda med den medföljande stickpropps-kontakten (tekniskt korrekt: Schuko-kontakt) är således inte ett alternativ för mig. Inte ens initialt, då det skulle ta för lång tid. Då den ingående fasen till en schuko-kontakt inte heller är gjord för att konstant ligga på ett högt flöde av el ökar det också risken för brand.

Som långpendlare bör du därför se till att ha en elbilsladdare med en typ 2 kontakt installerad hemma när bilen anländer.

Ordning i djungeln av elbilsladdare

Först och främst. Standard idag är Typ 2 kontakter (hane/hona) där du stoppar in en i bilen och en i laddaren. När det gäller snabbladdning är CCS standard (bland asiatiska märken förekommer dock Chademo och det finns adaptrar från CCS till Chademo och vise versa).

Det finns billiga laddboxar, och så finns det svindyra. Precis som med det mesta. Den stora fördelen oavsett modell är att med en modern elbilsladdare laddar du på 3-fas. (Till skillnad från stickproppen som är 1-fas). Det innebär helt enkelt att du kan ladda mycket fortare med en 3-fas-laddare än med en som bara går på en fas.

Tips 1. Se till att laddaren är en 3-fasladdare (om din bil klarar av det!)

Tesla wall connector via Tesla, eller annan elbilsladdare via elektriker

Kör du en Tesla är ett enkelt och billigt val att gå på Teslas egna Wall Connector. Den köper du själv via Teslas-shop, som kräver att du köpt en bil för att ha access. Teslas Wall Connector är 3-fas, men mycket mer avancerad än så är den inte. (Förutom gimmicken att du kan öppna billaddningsluckan genom att trycka på laddarenshantag. Smidigt men inte en make it or break it funktion direkt.) Notera att för att en Tesla Wall Connector ska vara godkänd för ”Bidrag för laddstationer” så måste elektrikern även installera en jordfelsbrytare typ B. (Den är rätt dyr så se till att elektrikern räknar med den i offerten!) Enligt Tesla Club Sweden kan det även vara en fördel rent försäkringsmässigt att ladda via en Tesla wall connector. Givet att du faktiskt laddar även någon annanstans ser jag dock inte hur detta ska påverka eller hur det ska bevisas vad som skapat eventuella problem. Men att ta det säkra före det osäkra skadar ju inte, speciellt inte när det ändå är en rätt kostnadseffektiv lösning.

Kör du någon annan elbil är ett billigt alternativ Easee, som med diverse andra add-ons från Tibber kan bli riktigt smart. Sen finns det många, många fler typer av elbilsladdare men de är större och i ärlighetens namn så kommer du säkerligen vilja byta till en bättre laddare framöver när tekniken utvecklat sig. Bättre att spara pengarna tills dess!

Ansöka om bidrag för elbilsladdare

Om du köper en laddbox för elbilsladdning idag (du behöver inte ha en elbil, kanske har du en kompis som behöver kunna ladda i sommarstugan?) så kan du ansöka om bidrag från Naturvårdsverket. De betalar upp 50% av materialet och installationen, upp till en maxersättning på 10 000kr. Spara kvittona på både laddbox och fakturan från elektrikern så gör du det enkelt med E-legitimation på några minuter. Godkännandet går snabbt och pengarna ska landa på kontot inom 7-10 dagar. Så det måste du ju såklart utnyttja när det finns!

Elbilsladdare – men V, kWh och A då?

Här kan du nörda in dig länge om du vill. Men det handlar om hur snabbt du kan ladda upp din bil. Jag skulle säga pröva med en högre ampere (A) och fungerar det inte bra så får du helt enkelt se till att strypa den framöver.

Vår Tesla-laddare är inställd på 16A och vi har en 20A säkring i huset. Vilket ger oss på 3-fas 4×3=12A ”över” att använda till annat som kräver el i huset. (Nu är det inte så enkelt egentligen utan det är här lastbalansering kommer in i bilden. Vilket innebär att om t.ex. alla elprylar i huset som sätts igång är inkopplad till samma fas (1 av de 3 faserna) så kommer strömmen(proppen) gå ändå. Huset kommer alltså slå i taket för 20 Ampers säkringen. Men hade de sakerna som satts igång varit på olika faser, ja då hade vi klarat oss.

Med mer effekt än vad 16A på 3 faser genererar klarar inte min bil av att ladda, så det finns ingen vits att kunna utnyttja mer. Däremot om jag inte pendlade så mycket varje dag, så skulle jag inte behöva ladda batteriet lika snabbt och då skulle jag kunna dra ner antalet Ampere som laddaren godkänner, för att inte riskera att huvudsäkringen går. Det som händer då är helt enkelt att det tar flera timmar att ladda batteriet fullt. Här kan du fråga elektrikern om råd om du inte kommer fram till någonting bra själv.

Tips 2: En gyllene regel är att en elbil drar ungefär 2kWh/mil. Så om du uppskattar hur många mil du behöver ladda varje natt så kan du sen räkna ut hur många Ampere du behöver kunna ladda med för att du ska hinna ladda bilen fullt under natten.

Hur du räknar:
Volt (V) = Spänning
Ampere (A) = Ström
Watt (W) = Effekt
Volt x Ampere = Watt

(kWh = kilo-watt-timmar. Kilo= 1000
Om du laddar på 11kW (11 000 Watt) i en timme, så har du laddat 11kWh).

Så för mig gäller alltså:
Volt = 230V per fas är standard i svenska hushåll
Amper = 16A (vi har valt att ställa laddboxen på att tillåta max 16A)
Hur mycket effekt kan jag då ladda med? (i Watt)
Jo 230 x 16 = 3680W i 3 faser => 3680x 3 = 11040W => ca 11 kW
Laddar jag 1h har jag alltså fyllt batteriet med 11kWh!

Jag lovar att när den väl sitter på väggen kommer du inte fundera mer på saken! Glöm inte att stoppa i elbilsladdnings-sladden när du kommer hem bara!

5

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen