Veckans Yey och nästa hey – julbord och gradering

9 december, 2018

Veckans Yey – Julbord

Jag tjatar om den i år – Julen. För av någon anledning är det första gången på många år som jag verkligen känner att jag har en riktig julkänsla. Trots regnigt Novemberväder utomhus, fast det är December. Trots att inte sjunger i kör och får ett evigt repeterande av julsånger (nu kör jag Spotify på repeat istället). Och trots att jag faktiskt inte slagit in en endaste julklapp ännu. 

Jag tror att en bidragande orsak är att det är första julen vi verkligen firar i huset. Första året var det en enda röra, och trots gran var det inget riktigt hem ännu. Förra året renoverade vi badrummen, och det var därför första året någonsin som jag inte julpyntade ens en gnutta. I år spenderar jag mer tid än någonsin hemma. Något jag verkligen uppskattar. Jag känner att jag kan ge så mycket mer i allting annat när jag får ha min bas hemma. Ett lugn och en produktivitet som jag inte hittar på ett kontor, det är bara ett faktum. Men det gör också att jag kan insupa tomtar, julsånger, pepparkakor och nybakat bröd på ett helt annat sätt. För första gången i år känner jag mig lugn i själen. Så skönt. 

Mörkret som gör alla andra deprimerade och stressade ger mig på något sätt en anledning till att sitta inne, tända ljus och se på en film. På sommaren vill man ju vara ute, simma, cykla, grilla och bara suga åt sig allt det där som hör sommaren till. Nu laddar jag julstämning, med vörtbröd, pepparkakor och lussebullar. Varmt thé, levande ljus och filt över benen. 

Jag försökte introducera konceptet julbord till mina finska kollegor. Det verkade inte riktigt gå hem. Till min förvåning erbjuder hotellet som vi ska ha julfest på i slutet av veckan någon slags italiensk buffé. Gott visserligen, men det hade ju aldrig hänt i Sverige. Priserna för julbord verkade de inte heller förstå. Men jo, visst är det dyrt, men å andra sidan får man ju hur mycket mat som helst för de pengarna. Nästa år ska jag se till att de får lära sig om Svenskt Julbord. För det är faktiskt en mysig tradition.

Förra årets ”julbord”

Förra året, min sista vecka på Certex. Käkade vi julmiddag. Det var någon slags tre-rätters och, nej det föll mig inte i smaken. Så efter att faktiskt inte käkat något riktigt julbord förra året, tänkte jag inte missa julbord även detta år. Därför frågade jag mamma, pappa och Daniel om de inte ville äta julbord med mig. Och jodå, det kunde de tänka sig.

Julbord på Julita

Så igår hämtade vi mina föräldrar vid 17-tiden och rullade mot Julita. Från mörkret utanför Strängnäs, till mörkret i Julita. Det där med platser fyllda av mycket folk är tydligen inte vår melodi. (Var det därför vi flyttade från Täby till Sörmländska landsbygden måntro.) Julita Wärdshus bjöd på ett mycket mysigt julbord. Det var inte alls trångt där vi satt och åt, det gick utmärkt att prata och man behövde inte trängas. Personalen var ytterst vänlig, och kocken kom till och med ut och pratade efter att själva julbordet var serverat. (Att han dessutom informerade att han tagit en 12km löprunda mellan sittningarna, gjorde mig enbart mer positiv).

julbord

Själva julbordsserveringen var lite trång. Köket var i mitten och skapade lite U:n där man skulle ta maten. Men eftersom det inte var så mycket folk överlag, var det bara att komma tillbaka en stund senare om det var kö. Jag som gillar sill var nöjd då det fanns så många olika sorter. Allt från traditionell matjesill (som är den enda jag aktivt undviker) till sill me gojibär. Sen fanns det massor olika sorters lax och annan fisk, den kallrökta laxen med rödbetor var riktigt fin. Sen fanns det en hel del patéer och andra kalla köttvarianter som jag avstod. Men däremot var skinkan, och viltkorven god. Det som saknades var riktigt revbenspjäll och kanske en potatisgratäng (inte Jansson… urk). Vörtbrödet var också riktigt gott! 

Apropå vörtbröd har jag en sats pågång här hemma just nu. Jag har hållit på hela dagen, men den vill inte riktigt jäsa som den ska. Surdegsvört låter dock riktigt fint, och jag hoppas att den kommer smaka gott, även om den kanske blir lite kompakt!

 

Nästa Hey – Gradering

Veckan som kommer bjuder på sista rycket för årets Ju-jutsuträning. Förhoppningsvis är jag en stolt innehavare av ett orangeed bälte vid den här tiden nästa vecka. Det återstår två Ju-jutsuträningar, på måndag och på onsdag. Innan det är dags för gradering på Lördag.

En lördag som jag inleder innan 04.00 i Tammerfors Finland. För att sedan ta mig till Helsingfors för ett tidigt morgonflyg tillbaka Sverige och Stockholm. Och sedan en bilfärd till Strängnäs för att infinna mig i Dojon klockan 13.00 för några timmars gradering. Det sägs också att graderings-öl är en tradition. Det kommer vara en trött Julia natten den 15 December!

Men jag ser fram emot det. Det ska bli kul med gradering och jag hoppas det går vägen!

Gradering Ju-jutsu
1

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.