Tokyo Game Show – nördarnas Mecka

29 september, 2016

Anledningen till att vi var i Tokyo i just September – Tokyo Game Show. Nördarnas Mecka och Dannes högsta önskan på To-Do-listan. Och vad gör man inte som en alldeles för snäll flickvän! (Okej, jag kanske tyckte att det kunde vara lite coolt att se med.)

Innan jag träffade Daniel tyckte jag att jag var ganska okej på TV-spel. Jag hade både haft ett PlayStation 1 och ett PlayStation 2 (dock aldrig investerat i ett PS 3 då en ingenjörsutbildning tog all tid!). Jag hade spelat GameBoy och lekt med diverse andra konsoler hemma hos polare. Sen träffade jag Daniel och helt plötsligt var TV-spel grekiska: när saker började ”spåna” på olika ställen (okej, jag vet stavningen ska inte vara så – men det är faktiskt så det låter på svenska), man spelar FPS-spel och måste kunna varenda vapen i världshistorien. (På svenska:  Saker/karaktärer ”dyker upp” – ofta efter att man dött, FPS – First Person Shooter alltså skjutspel där du ser en hand med ett vapen framför dig, och ja alla vapen kan du ju börja plugga direkt!) Jag var uppenbart ganska oinsatt i det där med TV-spel trots allt, men fråga mig nu så har jag nog koll på de sista releaserna och betydligt bättre koll än på kvällens fotbollsmatch (thank god!)

Så, jag gick med på att åka till Japan för att gå på en av världens största TV-spelsmässor, Tokyo Game Show. Totalt är Tokyo Game Show två dagar bara för pressen och två dagar för allmänheten. Kändes lite som att halva Tokyo skulle dit också (nå väl, ganska många i alla fall dock inte 4,5 miljon..)

Det här var nog varmaste dagen på resan och vi trängdes först i tunnelbanan och i ett pendeltåg, innan vi trängdes vidare i den här kön!

Untitled

Jag fick en liten solfjäder (tja, mer en större pappersbit med plastskaft) som var reklam precis när vi gick av tåget och så glad jag var att jag hade den. Det var så varmt och jag förstår att folk hade paraply mot solen – hade önskat att jag också hade det. Efter att ha köat i någon timme i det här havet av människor kom vi äntligen in i mässhallarna.

Untitled

Där det då i och för sig också var tjockt med människor. Lite olika många i olika hallar, totalt var det  11 hallar. På lördagen när vi var där (18/9) var det totalt 98,074 personer – så ja, ganska mycket folk! Och där kändes det som att 97 000 var ännu nördigare än Danne och 500 var flickvännerna som följde med!

Untitled

Vi hängde mycket i första hallen där VR-hörnan fanns, samt en del Indie spel. De andra hallarna var mer fokuserade på de riktigt stora tillverkarna och hade PlayStations egna monter bland annat. Men här inne var mängden människor enormt, och volymen var ännu värre. Om det är något Japanerna inte förstår sig på så är det skadligt höga volymer av ljud. Man orkade liksom inte vara där!

Den 13 Oktober släpps PlayStation VR (kolla, jag vet saker!) och det var mycket hype kring den. VR är det nya svarta. Efter mer än en timmes köande i Indie hörnan fick vi pröva  VR spelet Thumper av tillverkaren Drool. Här spelar Daniel Thumper medans jag tittar på. Jag spelade strax innan det som kallas ”A rythm violence game” kanske inte det starkaste utnyttjandet av VR, men helt klart en grym inlevelse och ett spel jag absolut kan tänka mig när det släpps i mitten av  oktober.

Untitled

Att vi köade just till Thumper var mest för att Daniel verkligen ville pröva PlayStation VR och det var den kön som kändes mest överkomlig. Utöver det fanns det VR i hästridning, motorcykelåkning, snowboardåkning. Vi prövade kast med liten tjej också (man skulle kasta småtjejer på monster som kom springande – ja vet- fråga inte!) men det var HTC’s VR.

Vi prövade också ett riktigt cool spel för Oculus, som hette Fantastic Contraption och som gick ut på att man skulle bygga ihop ”maskiner” och köra en kula genom ett hål. Okej, det lät astråkigt. Men det de använde sig av Oculus Hands som inte verkar ha något releasedatum ännu. Som gjorde att VR verkligen kom till sitt ess!  Riktigt häftigt!

Sen fick vi chansen att se många Cos Players, alltså människor som klär ut sig till TV-spels figurer. Det ska vara ett fenomen i Japan, men på TGS var faktiskt det enda stället vi såg Cos Players. Här är några från Daniels favoritspel Final Fantasy. Visst är de fina!

Untitled

Över lag så var det här faktiskt en riktigt häftig dag i nördarnas mecka. Det sägs att man ser framtiden på Tokyo Game Show (i alla fall inom spel) och jag tror att det ligger en hel del i det. I så fall är det VR som kommer slå fullt ut inom kort! Det ska bli häftigt att se. Det är dags nu!

 

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.