Tesla 3 – Elbil 2020

29 april, 2020
Tesla 3

2020 var det dags för en elbil, nämligen en Tesla 3 (eller Tesla Model 3 om man nu ska vara petig). För er som följer mig på Instagram (@daysbyju) så är det ju föga förvånande att jag har skaffat elbil. Jag var nämligen överdrivet hypad när beställningen gick iväg. Och ja, en bra stund innan bilen levererades. Och ja, sen en stund efter…

Men är den bra då?

Om jag nu var så hypad innan, är jag lika nöjd fortfarande då? Idag har det nämligen gått 1 månad och 4 dagar sen jag fick hämta min Tesla Model 3 på Trosta Park vid Arlanda – som är Teslas utlämningsställe i Stockholmsområdet.

Svar Ja! Jag är fortfarande hypad och faktiskt förvånansvärt nöjd över bilen!

Det är ju ändå en elbil. Jag hade förväntat mig mer strul med laddning och räckviddsångest. Men icke. Sen kan det ju visserligen bero på det där lilla Corona-viruset som gör att jag i princip bara åker fram och tillbaka till kontoret och inget mer (Disclaimer: Vi är inte många på kontoret). Alltså en resor mellan hemmet där elbilsladdaren fungerar toppen, och jobbet där elbilsladdningen fungerar bra – för det mesta. Men det känns bra som uppvärmning för lite längre turer!

Jag ska ju alltså erkänna att jag inte har laddat på en supercharger ännu. Alltså en snabbladdare. Men förhoppningsvis ligger ju en Ölandsresa och väntar i sommar och då blir det nog både en och två snabbladdningar för att komma fram (då vi ska till norra öland och behöver lite energi i tanken när vi kommer fram!).

Att köra Tesla Model 3

Tekniknörd som jag är – med avseende på att jag älskar elektriska prytlar som gör coola saker så är Teslan som en stor leksak. Som dessutom är miljövänlig och gör att jag inte längre behöver spendera flera tusen på koldioxid utsläpp varje månad – vilket känns grymt skönt.

Bör du köpa en Tesla om du hatar appar och ”trycka i menyer”? Svar nej. Det sagt är den väldigt användarvänlig. Det är enkelt och det är inte alls mycket tryckande för att göra det som behöver göras. Men jo, du behöver känna dig bekväm med att inte äga en bilnyckel. Du måste kunna tänka dig att fundera på vart du ska trycka när laddsladden är fastlåst och du måste koppla loss den på skärmen, eller i appen.

Sen är det ju en fördel om du som jag, tycker att det är rena julafton när det är en ny uppdatering på gång. Av bilen alltså. Vilket händer rätt ofta. Hur många fossilbilar uppdateras frekvent med förändringar som vi ser liksom?! (Att det dessutom ibland kommer med ett litet påskägg är ju bara att tacka och ta emot.)

Vad är dåligt med Tesla model 3

Ja alltså, jag skulle faktiskt inte säga att någonting är direkt dåligt än så länge. De sakerna som jag anser att man har förbättringspotential på är den 12 a00 kroners extratillvalda dragkroken som behöver förvara i en ”liten” separat låda (tänk i storlek med en skokartong för vandringskängor i damstorlek). Dessutom behöver man skruva bort ett sladdrigt plastlock som kräver en skruvmejsel, där dragkroken ska sitta och sen montera av och på den under bilen. Första gången behöver du garanterat lägga dig på rygg och kika under bilen för att förstå. Och troligtvis fler gånger – för ja, allting ska sedan monteras av igen för att inte fastna. (Men främst för att vem vill köra runt med en ful dragkrok när den inte behövs). Nej vill jag faktiskt ha en infällbar dragkrok som jag också kan fälla ut genom att trycka på skärmen. Det gör jag ju liksom med allting annat. Efterfrågan på dragkrok är tydligen typiskt nordiskt och det kan tänka sig att Elon inte har lagt störst fokus på denna lokala feature.

Sen bakluckan. Varför har man sparat in på hydraliken för att öppna och stänga bakluckan elektroniskt? Det finns säkert ett bra svar. Spara vikt? Spara ström? Spara plats? Oavsett känns det lite B i en annars högklassig bil att behöva öppna och stänga backluckan själv. Där känner jag mig faktisk lite bortskämd med min Volkswagen Tiguans backlucka som gick alldeles utmärkt att öppna från nyckel – något som var väldigt smidigt när man hade storhandlat. Det går däremot att öppna frunken från appen eller skärmen (luckan fram där motorn brukar sitta i en ”vanlig bil”), men den använder jag inte så ofta.

Men förutom det är jag toppen nöjd och kan verkligen rekommendera elbil och Tesla 3!

2

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply pilla 30 april, 2020 at 16:42

    Hur kan jag ha missat dina Tesla stories?! wow, är generellt föga imponerad av bilar och bara lite intresserad men tycker Teslor är lite intressanta ändå.

  • Reply Julia 15 maj, 2020 at 21:23

    Haha ja du kanske har haft viktiga saker för dig! Ja jag har tyckt de vart coola länge. Och måste säga att än så länge är jag mycket positiv! Några långresor återstår dock att prova – senare i sommar kanske!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.