Sankta Lucia ljusklara hägring sprid i vår vinternatt glans av din fägring

13 december, 2016

13 December, Lucia, Luciatåg, Luciasånger, 11 nätter före jul, lussebullar, pepparkakor, ljus och sång. Mycket är det som hör Lucia till. Stjärngossar, tärnor, Lucior, glitter, röda band, kransar och levande ljus.

Det är något mycket stämningsfullt med Lucia tycker jag. I år valde jag att börja dagen med Lucia-tåget på SVT. I år tyckte jag det var riktigt fint. Det är nämligen lite av en tradition som har blivit liggande de senaste åren. När jag var liten kommer jag ihåg att mamma väckte mig tidigt. Sen gick vi ner i källaren, bäddade in mig i en filt och så blev det frukost med mackor och lussekatt framför Lucia-morgon innan det var dags att gå till skolan.

Sen kom högstadiet med musikklasserna och den 13 December blev den mest hektiska dagen på hela året. Sen fortsatte det så Luciatåg på Luciatåg, år efter år genom högstadiet och med musikskolans kör, med kammarkören och på Universitetet med Embla och med Aurora. Då hanns det verkligen inte med att titta på någon annans Luciatåg. Men i år så.

Luciapepparkakor

Nu ikväll bjöd jag över föräldrarna på Lucia middag. Det blev saffranslax med spenat och sen lussebulle och Lucia-pepparkakor till efterrätt. Bra när besökt tar med sig kakorna. Mumsigt med pepparkakor med kristyr. Nu har jag pepparkaksdeg med så det är dags att baka årets första!

Hoppas din Lucia var bra!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.