Oumph!

23 februari, 2016

Oumph, Oumph på dig!

Oumph är nya Quorn kan man väl enkelt (och antaglig väldigt felaktigt) förklara det. Den gemensamma nämnaren är att de fungerar utmärkt att byta ut kött emot. Oumph! har däremot mer köttig konsistens än Quorn och verkar mer lovande i andra rätter än t.ex. ”kött”-färssås.

Oumph!

Jag blev nyfiken på Oumph! när jag såg att Max lanserat en ny vegetariskhamburgare med just Oumph! i. Tänkte att ska man göra hamburgare av det så måste det ju liksom smaka rätt köttigt.

Så här förklarar Quorn vad Quorn är gjort av:

Quorn är gjort av svampproteinet Mykoprotein. Mykoprotein är ett näringsriktigt, köttfritt och högkvalitativt protein, som är naturligt fettsnålt och rikt på protein och fibrer. Quorn har liknande utseende och textur som kött, vilket är perfekt om du vill äta mindre kött eller skapa mer hälsosamma varianter av dina favoritmåltider.

Så här förklarar Food for Progress vad Oumph! är gjort av:

Den naturella råvaran, The Pure Oumph! innehåller inget annat än sojaproteinkoncentrat, vatten och salt. Oumph! är en ny råvara med en helt unik struktur och konsistens. The Pure Chunk är en oregelbunden filé i lite olika storlekar, The Pure Stripe är rejäla strimlor och The Pure Filet är en filé på cirka 40g. De kan kryddas precis som du vill och är extremt lättlagade. Det går att steka, koka, grilla, fritera eller värmas över öppen eld.

Här om veckan var jag helt enkelt tvungen att pröva Oumph!, den finns i flera olika smaker och lat som jag var valde jag den Timjan och Vitlökskryddade som bara var att slänga ned i stekpannan. Serverade till fullkornsris och rivna morrötter. Nr 1 på listan, snabblagat – check!

Nu har jag visserligen aldrig smakat någon färdigkryddad Quorn, men upplevelsen var i alla fall att Oumph! smakade mer och att konsistensen var mycket mer köttliknande än Quorn-färs.

Daniel smakade också, och här pratar vi ju riktig köttätare, han tyckte konsistensen var lite underlig, och ja, det är inte 100% kött. Men hey, det är sjutton inte så långt ifrån nu.

Den senaste tidens prat om miljöpåverkan, (läs tillexempel det här från dagens metro) genom att käka kött, har fått mig att börja fundera. Flexitarian, (som Anna reflekterar bra över här) som all mer eller mindre faller inom kategorin för, det är nog en jädrigt bra grej. Att aktivt välja bort kött då och då. Om det innebär att göra Quorn-färssås, eller pannkakor med sylt det spelar ju egentligen mindre roll. Men för mig är klimatmålen väldigt viktiga, och det borde det verkligen vara för alla – det är ju liksom vår framtid det handlar om. Då måste vi alla försöka vara med och påverka också, havremjölk, Oumph!, Quorn och en apelsin – ja varför inte!

Har du någon favorit bland vegetariska rätter? Tell me!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.