Nyttig Januari – do:s and don’t:s i köket

3 januari, 2017

Nyttig Januari – ja det är väl en stående punkt på många svenskars agenda. Efter en December av dekadens är det dags att rycka upp sig. Lata dagar i all ära, att ligga på soffan och inte göra något är som balsam för själen. Men det är faktiskt inte helt fel att komma tillbaka till rutinerna heller. Och kanske skapa lite nya rutiner för 2017.

Som jag skrev om i December så är ju det bästa sättet för att inte behöva starta om, att aldrig sluta. Träningen har jag hållit igång under julen, om än inte lika intensivt. Maten har det väl egentligen inte heller varit något större fel på, lite mycket bröd, risgrynsgröt och söta inläggningar kanske. Det som stoppas i munnen däremellan är väl egentligen det stora förfallet. Om än så gott! Pepparkakor, knäck, fudge, lussekatter, glögg, skumtomtar (love them!, sötad gröt och chokladbitar. Men nu är det Januari och nu får det räcka för en stund!

Efter att ha läst boken Food Pharmacy som jag önskade mig i julklapp är jag inspirerad att göra lite hälsosammare val. I tidigare års Januari-städningar har pasta i mångt och mycket rensats bort. Från att ha levt på det i Luleå är det nu väldigt sällsynt i vårt kök. Men uttrycket summan av våra laster lärde mig Daniel här om dagen – och ja det kan vara så att mängden pasta ersatts med vitt ris. Bättre än pasta, ja. Tomma kalorier, jo.

Efter att ha läst Food Pharmacy, kommit några kapitel i boken Näringslära, lyssnat på Anki Sundin och Jill Holmström, följt Ett sötare blod och allmänt nördat ner mig i kost under ett par år så finns det ett gäng saker jag lärt mig.

  • Socker är skit – den stora boven och vår tids största hälsorisk
  • Fett är bra – i rätt form och rätt mängd, käka avokado och skit i pommes
  • Ät färgglatt – Food Pharmacy säger ät i regnbågens färger, här hittar vi näringen
  • Undvik processad mat – what you see is what you get, se till att du vet vad du stoppar i dig
  • Utgå från grönsakerna – livsmedelsverket säger max 500g rött kött i veckan, här har de flesta av oss en utmaning att ta tag i.
  • Fokusera på att tillföra – inte att förbjuda, se till att få i dig all näring kroppen behöver och du får snart inte plats med massa strunt.
  • Skippa alkoholen – du slipper bli bakis, fet och att skämma ut dig.

Enkelt? O ja. Lätt att genomföra? O nej.

Food Pharmacy pratade om idévärlden och sinnesvärlden. Där idévärlden är hur världen bör vara och sinnesvärlden hur det liksom blir i ditt sinne. Idévärlden är listan här uppe. Sinnesvärlden är den där magen skriker efter mat på E20 och Donken är det enda stället som finns. Eller när det är nyår och du inte känner för att skåla i en broccoli-shot. Face it – det kommer aldrig gå 100%. Det är okej!

Men nu är det Januari och jag ska kompensera Decembers överdos av socker med ett försök att dra ner på köttet och käka mer vegetariskt. Så som introduktion till en nyttig Januari blev det idag Linssoppa med rostade kikärtor. Riktigt gott faktiskt!

Nyttig Januari - Linssoppa med rostade kikärtor

Har hittat en ny bästa kompis i linser. Riktigt mättande, proteinrikt och fulla av antioxidanter.
Nyttig Januari, är du med?

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.