Måste man deklarera?

28 april, 2017

Måste man deklarera? Den frågan har nog många ställt sig senaste veckan när deklarations-deadlinen kryper närmare. Vi lever 2017 – finns det inget bättre sätt att lösa det på?

Svaret på livetsgåta (nåja, kanske inte den största) – måste man deklarera, är tyvärr ja. De flesta av oss trillar tyvärr in under ”Du har varit bosatt i Sverige en del av året och har haft en skatte- eller avgiftspliktig inkomst på 100 kronor eller mer.” Då måste du deklarera, även om du inte fått någon deklarationsblankett.

Dags att deklarera - senast 2 maj

Men – Det är så tråkigt att deklarera!

Jepp – it sure is. Men! Det har faktiskt blivit bättre. Jag som försöker digitalisera allting jag kan fick inte ens en fysisk deklarationsblankett i år. Jag använder mig av Kivra som gör att man kan få bland annat myndighetsdokument direkt i sin digitala brevlåda (typ som mail fast i appen, eller online).

Men när jag skulle börja deklarera kände jag ändå att jag liksom saknade det där pappret att titta på. Men ungefär 5 minuter in i processen hade jag insett värdet med att inte ha det på papper. När man loggar in på skatteverkets hemsida så finns ju allting färdigt och det finns liksom ingen poäng med den tjocka luntan av gula papper längre. So – save the planet go e-deklaration 100%.

Vad gör jag med alla deklarationsbilagor?

Årets deklaration var för mig rätt klumpig. Jag har några konstiga aktier där bolaget i princip kursat och jag aldrig blir av med alla aktierna för de löses in lite i taget. Så jag har sedan något år tillbaka varit tvungen att fylla i en K4 blankett. Utan E-tjänsten hade jag varit lost. Så tack skatteverket att ni i alla fall har den. (Även om nu förklaringen gärna kunde vara lite enklare just där för oss som inte har en skattekurs i bakfickan!)  Så klicka dig in på e-tjänsten så finns alla bilagor mer eller mindre för ifyllda för dig där. Och dessutom lite förklaringar och räknesnurror som jag garanterar att du inte hittar i ”dags att deklarera”-broschyren. (Möjligen förklaringen: Dela A med 0.34, multiplicerat med sig självt, upphöjt till multipeln av omsättningen på motsvarande aktie år 1901, i decimalform. Jo tjena…)

Men hur deklarerar jag om jag sålt min bostadsrätt då?

Jo, i år var jag i år tvungen att deklarera försäljning av min bostadsrätt. Vilket jag verkligen, verkligen inte såg fram emot. Men hörrni! Det var faktiskt inte alls så farligt.

Det du behöver veta är:

 • Mäklararvode (vad kostade mäklaren?)
 • Förbättringsutgifter (har du renoverat, köpt ny utrustning, byggt till ut eller fixat golven t.ex.?)

And that’s pretty much it! Resten är nämligen för ifyllt på skatteverkets hemsida! I alla fall om du använt en professional mäklare.

Svårare än så var det inte!

Deklarerar utan bilagor och förändringar

Ja men då är det ju ännu enklare! Kika på skatteverket.se, i Kivra (eller liknande tjänst) eller pappersversionen om du fortfarande håller kvar vid den. Ser det bra ut är det bara att skicka in ett ”Godkänn deklaration” till skatteverket.

Deklarera kan du göra här:

Så kom igen i helgen – skjut det inte till sista dagen(2 Maj)!
Deklarerar och få det klart. Lycka till!

0

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply pilla 29 april, 2017 at 16:38

  Jag deklarerar alltid precis när det öppnar. Lika bra att ha det gjort! Min filosofi för nästan allt iofs.

 • Reply Julia 29 april, 2017 at 17:21

  Men det är väl helrätt Pilla! Tror dock att många -som mig – skjuter på saken. Speciellt som den här gången när jag var osäker på hur det skulle göras först. Men ska ta ditt initiativ nästa år!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.