Äppelmos utan socker

22 augusti, 2017

Idag tänkte jag prata lite om hur man gör äppelmos utan socker. Men först lite tankar!

Om det är någonting som är aktuellt just nu så är det diskussionen om svinn. Vilket är hur bra som helst, för vi svenskar slänger alldeles för mycket. Om jag inte minns fel slänger dessutom hushållen mycket mer än vad till exempel restauranger gör. Så det är dags för oss att rycka upp oss och planera bättre eller köpa mindre, och helst båda två.

Såhär till sommaren växer det för fullt i naturen – äpplen, bär och svamp. Ni som sitter i lägenheter har säkert någon kollega eller farmor som suckar över att de inte vet vad de ska göra av all fallfrukt. För så är det – har man fruktträd, till exempel äpplen och plommon så blir det ibland frukt i överflöd. Och även om de flesta inte vill slänga så kan man äta äpplepaj, äppelmos, äppelkaka, äpplesaft och äpplen-vad-du-vill i lagom stor mängd. Sen är antingen skafferiet, kylskåpet, frysen eller tiden slut. Men varför ska några av oss köpa importerade äpplen från Europa när Elna kanske har flera liter för mycket hemma?

Äppelmos utan socker

Själv gjorde jag en ”insats” när jag fick en hel drös med äpplen från mamma här om veckan. En insats som jag mer än gärna gör och som dessutom gjorde att mindre äpplen gick till spillo på landet. Tack mamma för att du plockade en korg till mig!

Förr i tiden gjorde man ju mycket sylt, saft och mos men med insikterna i att vi inte ska äta så mycket socker blir det svårare att ta vara på frukten. Men för något år sedan kom mamma på den briljanta idéen att koka äppelmos utan socker. Det går sedan alldeles utmärkt att frysa in och sedan ta upp när man behöver det. Kräver såklart lite frysyta. Men fördelen är att man kan portionsförpacka det. Själv använder jag mig av 1 liters påsar, efter att de små behändiga ikea lådorna tog slut. De hittar du här – får typ hur många som helst i olika storlekar för inga pengar!

Och det är hur enkelt som helst!

Recept: Äppelmos utan socker!

Ingredienser:
Valfri mängd äpplen

Så gör du:
Skala och kärna ur äpplena.
Skär de i mindre bitar
Lägg alla bitar i en kastrull med lock
Låt de värmas upp på medelvärme (de bränns lätt)
Äpplena kommer att vätska sig och låt de sedan puttra tills allting blivit en puré.
Häll upp i  portionsförpackningar, eller 1 liters fryspåsar.
Låt svalna.
Förvara upp till en vecka (ungefär) i kylskåpet, eller frys in och ta upp när du önskar!

Äppelmos utan socker

Perfekt att ha på gröten, hälla i smoothien eller varför inte toppa bananpannkakorna med!

26

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply pilla 23 augusti, 2017 at 07:16

  Smart! det blir ju sött ändå.

  • Reply Julia 23 augusti, 2017 at 23:10

   Eller hur! Ja, och det beror ju såklart lite på vilka äpplen du använder. Mina är ganska sura, men det blir sött ändå! Ett litet tips är att ha i lite kanel när man är igång också. Blir supergott! Har räddat lite skrumpna äpplen från jobbets fruktkorg någon fredagskväll och kokat och blandat ned kanel – perfekt på t.ex. gröten!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.