Surdegsbröd på vetesurdeg – snabbt och enkelt

När Roggebageriet stängde igen ”ärvde” jag en vetesurdeg, och tanken var såklart att baka surdegsbröd. Sen blev det mest att jag stängde in den i kylskåpet och då och då försökte mig på återupplivnings försök, för att stackaren till surdegs inte skulle gå en säker död till mötes.

Jag började googla snabba och enkla surdegar. Men allt jag hittade kändes som: Så gör du en snabbt surdegsbröd – du behöver bara 14 dagar, en flyttlåda i plast och fingertoppskänsla för surdegar. Surdegsnördarna förstår uppenbarligen varken konceptet enkel eller snabb. 

Så för att du ska slippa leta runt halva internet efter något slags mänskligt recept på surdeg tänker jag hjälpa dig! (Snällt va!)

Om surdegen

Hur du startar en surdeg från början kan du lätt googla dig fram till. Men det enklaste verkar vara 1 del vatten (typ 1 dl), 1 del mjöl (1dl) och en ren glasburk med lock. Sen under tiden den står i rumstemperatur och gottar till sig kan du ta och googla fram en fortsättning. Sådär 1 vecka senare kan du fundera på att börja baka. Annars gör du som jag, får lite surdeg från ett bageri, eller av en kompis, eller så köper du den i affären. 1 dl funkar finfint att börja med.

Mitt största problem var att alla recept verkade sägs ”häll i lite surdeg” WTF är lite surdeg liksom? Ett kryddmått, 1 dl , 1 burk, ett halv kilo? Därför blev jag så glad när jag hittade ett recept som sa 320g. Yes. 320g – inte mer, inte mindre. (Så har du 1dl, mata den med kanske 0,5dl mjöl och 0,5 dl vatten, och dagen efter har du 1,5 dl surdeg och kan mata den med 1dl mjöl och 1 dl vatten) Så dag 3 har du alltså ca 320g surdeg.

Glöm inte spara lite surdeg

Hur mycket man behöver spara verkar också vara omdebatterat, men jag hade cirka 0,5dl kvar och det verkade funka bra. I rumstemperatur behöver den matas varje dag, i kylen ca 1 gång i veckan. Jag har kört på att alltid mata den med mindre mat än det finns surdeg, så ca 0,5dl till 1dl surdeg. Nå väl – låt oss nu faktiskt prata om snabbt och enkelt.

Vetesurdegsbröd – snabbt och enkelt

Det är många steg, men räds inte – det är fortfarande enkelt! Det är också, tro det eller ej, ett snabbt bröd i surdegstermer mätt (sorry surdegsbak är mer terapi än något du slänger ihop på en kvart – hur gärna du än vill). Resultatet blir likt en Levain, men inte fullt så ihålig och seg.

Du behöver:

  • 1 våg
  • 2 djupa tallrikar eller bunkar
  • 2 bakdukar
  • Starka händer/armar

Tidsåtgång

  • Deg: 20 min
  • Jäsning 1: 4 timmar
  • Jäsning 2: 3 timmar
  • Gräddning: 30 minuter

Ingredienser:

  • 800g vetemjöl (använde vanligt  – men använd gärna vetemjöl special, och helst ekologiskt mjöl)
  • 10g salt
  • 460 ml vatten (4,6dl)
  • 320g surdeg

Gör så här:

  1. I en bunke: Blanda ihop allt vetemjöl med saltet. Blanda i surdegen och vattnet. Blanda alla ingredienserna så du får en deg.
  2. Häll ut degen på ett bord/bänk och knåda den i ca 10 minuter. Motstå att ha på mer mjöl! Sprinkla bara lite över och på händerna om det blir för kletigt för dig. Tanken med knådandet är att om du lyfter upp en del av degen, bara med en hand (tänk dig att du lyfter en katt i skinnet) så ska det inte skapas stora sprickor i degen. Det bästa är att den är så seg att den nästan blir genomskinlig innan den går sönder. Jag var för lat för detta, men den blev betydligt bättre med tiden. Jag knådade säkert 15minuter. Här ska det även gå bra att använda maskin – typ en Kitchen aid. Jag ville däremot pröva för hand denna gång.
  3. Lägg tillbaka degen i skålen och täck med plastfolie, eller en av handdukarna. Låt sedan degen jäsa i 4 timmar
  4. Efter 4 timmar, häll upp den på bakbordet igen och vik den (som en mix mellan att vika en handduk och knåda en deg) tills den blivit i ungefär samma storlek som den var för 4 timmar sen.
  5. Dela degen i 2 och forma till runda bollar.
  6. Lägg handdukarna i varsin av bunkarna (som förslagsvis har ungefär den runda form som du hoppas ditt bröd får när det är klart!) Sprinkla över mjöl så att degen inte fastnar.
  7. Lägg degen i handduken, i bunken, och vik över resterande handduk som ett täcke.
  8. Låt den jäsa 3-4 timmar till i bunken. Surdegsbröd på vetesurdeg
  9. Sätt ugnen på 230°C, sätt in en djup plåt i ugnen så den får bli varm.
  10. Häll upp bröden på en plåt (som du förberett med mjöl i botten, så de inte fastnar).
  11. Koka upp 1 liter vatten.
  12. Använd en vass kniv och skär 0,5 cm djupa spår i brödet, t.ex. som en fyrkant. Det blir både snyggt och hjälper brödet jäsa rätt i ugnen.
  13. Ställ in brödet i ugnen, och häll det kokande vattnet på den förvärmda plåten i ugnen. Det gör brödet härligt krispigt!
  14. Grädda i 30-35 minuter, tills brödet fått en gyllenbrun färg och verkar färdig (jag testade med en sticka i skårorna, och efter 30 minuter var brödet inte kletigt!)
  15. Låt svalna och servera med smör och ost – Yummy!

Recept inspirerat av Patrick Ryan. Där hittar ni också en riktigt bra video på detta bröd (på engelska) och mer info om hur du får till den där initiala surdegen.

Surdegsbröd på vetesurdeg

 

 

60

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen