Webbdesign – varför du borde bry dig

22 april, 2017

Tillhör du generationen som med penna och papper fick kramp i handen när man skulle lära sig skrivstil? Det känns som en bra kunskap idag va? Använder den ofta? Nja, misstänkte det! Användningsområdet för skrivstil är högst begränsat idag, och tillhör du min generation så har du liksom aldrig ens hunnit haft nytta av den. Däremot fick vi inte lära oss ett dyft i skolan om kod eller webbdesign eller för den delen hur man snabbast,eller mest ergonomiskt skriver på ett tangentbord. Allt det hade varit mer relevant kunskap idag.

Det här är anledningarna till varför du borde bry dig om webbdesign:

Svenska, Engelska, Matte – Webbdesign

För 20 år sedan förväntades du kunna skriva ett snygg dokument för hand som du kunde sätta upp i skyltfönstret. Idag förväntas du kunna publicera ett snyggt dokument i din E-shop, ditt digitala skyltfönster. Webbdesign, eller kod i allmänhet, borde vara lika självklart i skolan som svenska, engelska och matte. Kod och webbutveckling skulle vara betydligt mer aktuellt idag än syslöjd och träslöjd.

Frihet

Att kunna webbdesign ger dig frihet att utforma, och uttrycka dig digitalt på ett mycket mer fritt sätt än om du är beroende av andra. Idag behöver du inte lägga ner år och dar på att lära dig webbdesign för att kunna publicera något på nätet. Men genom att ha en grundförståelse kan du skapa mer personliga uttryck, men framförallt förstå funktionen bakom och på så sätt ta bort rädslan av att använda digitala hjälpmedel och plattformar.

Ger avkastning

Vad menar jag med det? Jo att förstå webbdesign och dess ingående element, som bland annat HTML, CSS och Javascript ger dig fördelar på andra ställen. Det är en smidig ingång till mer avancerad kod eftersom ett språk alltid har likheter med ett annat – som Franska och Spanska. Så det ger dig avkastning i andra miljöer. Själv läste jag C++ när jag hängde i USA och det är något jag alltid är nöjd över att jag gjorde. För att jag kodar i C++ varje vecka? Nej. Men för att jag förstår logiken bakom bland annat if-satser, gör livet så mycket enklare i Excel. Ett program som man har desto svårare att klara sig undan idag.

Kul

Ibland behöver det inte vara svårare än så. Själv drivs jag alltid av att förstå hur saker fungerar. Jag vill veta hur en site fungerar och hur en webbsida byggts upp. Många gånger handlar det dessutom om det bakvända – varför saker inte gör som jag vill, då vill jag förstå det. Kunskap ger glädje.

Just nu håller jag själv på att ta mig till nästa nivå inom webbdesign. Lite mer HTML, lite mer CSS, lite Javascript, Json, Ajax och annat nyttigt!

Vill du lära dig mer om webbdesign så kan du t.ex. läsa mer på Hubspot, köpa en prenumeration på Pluralsight, kolla gratis YouTube-klipp eller ladda ner till exempel appen Learn HTML från AppStore eller Google Play. Alternativen är många! När börjar du?

Webbdesign - varför du borde bry dig

0

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply pilla 23 april, 2017 at 07:28

    Den skolan jag gick i fick vi faktiskt lära oss tangentbordsträning. Vi började med det år 1993 (jag gick i åk 2) och vi hade ett program man skulle följa med olika nivåer, fantastiskt bra faktiskt för jag har sedan dess varit riktigt snabb på tangenterna.

  • Reply Julia 23 april, 2017 at 21:34

    Oj! Vilken modern skola. Superbra dock! Prövade att öva själv hemma ganska tidigt med något liknande. Men är ju inte superkul så nu är väl tangentskivandet lite si och så rent tekniskt ;)

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.