En dag i vektorgrafikens tecken

7 juni, 2016

Idag var det dags för den sista av mina kursdagar – i vektorgrafikens tecken. Det var nämligen dags för Illustrator kurs. Den av Adobe programvarorna med högst tröskel in, men som blir lättare med tiden enligt min lärare. Jag håller med, i alla fall vad det gäller en högre tröskel in. Jag har ju självlärt mig både Photoshop och Indesign så att jag ändå behärskade det ganska bra redan innan kursen. Illustrator har jag behövt lägga mer tid på YouTube för att förstå, men fortfarande tyckt att det varit svårare.

Nu har jag fått en grund och förstår hur ritverktygen fungerar och har mer eller mindre gått igenom alla ”knappar” i Illustrator. Så klart har vi inte gått igenom alla funktioner då detta är en grundkurs. Men det var ändå ganska heltäckande om hur Illustrator fungerar. Som så mycket annat tycker jag det viktigaste är att man vet att ”det går att göra” sen kan man alltid Googla eller leta sig fram till exakt hur det nu var man gjorde det.

Idag behöver man egentligen aldrig gå någon fysisk kurs, för allting finns på YouTube. Men den största fördelen som jag ser det är att man avsätter en hel dag då man enbart fokuserar på det man ska lära sig, i detta fall Illustrator. Man gör det på någon annans dator, och störs inte av varken mail eller telefon under dagen. Det blir en dag när man verkligen kan fokusera på det man ska lära sig. Och så klart så kan man ställa frågor på ett helt annat sätt till en ”fysisk lärare” än till ett youtube klipp. Dessutom blev det lunch på Pressklubben och det lovar jag att det inte ingår i YouTube-klippen heller. (Å andra sidan är de ofta gratis från början så man har redan betalat igen den många gånger om, men ändå, känslan!)

Till skillnad från Photoshop är Illustrator vektorbaserat och inte uppbyggt av raster. Det innebär i praktiken att en logga eller en illustration som du bygger upp i Illustrator kan du skala till precis vilka proportioner du vill. De bygger på matematiska vektorer och blir således alltid högupplöst. En raster uppbyggd bild består av massa punkter och det innebär att det krävs många många fler punkter för att en bild ska vara snygg och skarp på en jättevägg, jämfört med antalet punkter som behövs för att den ska vara snygg i plånboksstorlek. Ungefär så!

Idag bjöd Stockholm på megavarmt väder igen – sådan tur var var luftkonditioneringen på Lexicon 140 gånger bättre än på Certex så väl där inne var det inget problem alls. Värre blev det när jag traskade hemåt mot Östra Station och en värre på Roslagsbanan.

Sommar i Humlegården

Sommar i Humlegården

Ljusajeans och tunn trekvartsärmad blus var på tok för tjockt. Höll på att få dåndimpen på Roslagsbanan var såå varmt. Så när jag kom hem blev det direkt in i duschen och sedan på med tunn klänning!

Man ska inte klaga när det är varmt – men det hade ju varit nice om man kunde gå runt i korta shorts och linne även på jobbet. När får vi den företagskulturen? Stackars herrar med svart kostym, jösses! Såg dock en cool kostym med just kortbyxor i ett skyltfönster här om dagen!

Sommar i Humlegården 2

När jag väl hade kylt ner mig. Käkat den extremt somriga middagen bestående av falukorv i ugn och snabbmakaroner (barnet aka Daniel fick alltså bestämma middagen). Så bestämde jag mig för en cykeltur. Cykeln har inte varit framplockad sedan i höstas. Men nu plockade jag fram den, letade rätt på hjälmen satte på mig pulsklockan och stack iväg ner mot vattnet. Nästan 2 mil senare kom jag hem. Riktigt skön tur, och det gick bra!

Imorgon bär det av på säljkonferens till Varberg – klockan ringer 05.00 underbart…

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.